matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rekurencje
adan96:
Znajdź wzór jawny na n−ty wyraz ciągu:
⎧
a
1
= 3
⎩
a
n
= (2
n−1
) * 5 * (a
n−1
)
⎧
a
n−1
= (2
n−2
) * 5 * (a
n−2
⎨
a
n−2
= (2
n−3
) * 5 * (a
n−3
)
⎩
a
2
= 2
1
*5*3
a
n
= 2
n−1
* 5 * 2
n−2
* 5 * 2
n−3
* ... * 2
1
* 5 * 3 a
n
= 5
n−1
* 2
(n−1)+(n+2)+(n+3) + ... + 1
* 3 Dlaczego tutaj jest 5
n−1
? Tego etapu nie rozumiem. (n−1)+(n+2)+(n+3) + ... + 1 =
n * (n−1)
2
a
n
= 5
n−1
* 2
n * (n−1)
2
* 3
21 paź 17:34
Blee:
a
n
= 3*(5*2
n−1
)
n−1
21 paź 17:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick