Wzór ogólny na sigmę
123: Proszę o podanie wzoru ogólnego na zapis dowolnego szeregu geometrycznego do sigmy:
∑a*q(n−1) − ten wzór nie działa na moich przykładach, wychodzi zły wynik
Przykład:
1+1/4+1/9+1/16+...=∑a*qn−1=∑1*4n−1
a powinno wyjść: 1/(n2)
O co więc chodzi?
21 paź 17:21
ICSP: Może dlatego nie działa ponieważ ciąg
an = 1/n2
nie jest geometryczny.
21 paź 17:23
123: To jaki jest wzór na tego typu ciągi?
21 paź 17:31
ICSP: nie ma ogólnego wzoru.
21 paź 17:38
123: Tak więc proszę o wskazówkę, jak to rozwiązywać?
Oglądałem materiały gdzie było to w kontekście dostrzegania pewnych algorytmów
Mimo wszystko, w pewnym momencie wyrazy stają się tak skomplikowane, że dostrzeganie jest
niemalże niemożliwe.
21 paź 17:42
123: *pewnych schematów pomiędzy wyrazami
21 paź 17:43