Liniowa
Inka: Wykaz ze jezeli funkcja liniowa f spelnia warunki
f(2004)>2004 i f(2006)>2006 to f(2005)>2005
Nie ogarniam tego .
21 paź 17:15
Blee:
skoro funkcja jest LINIOWA to ma 'proporcjonalny wzrost' (rośnie/maleje zawsze w takim samym
tempie)
więc jeżeli przesuwając się o dwie kratki w prawo funkcja rośnie o dwie kratki ... to oznacza,
że przesuwając się o jedną kratkę w prawo funkcja rośnie o jedną kratkę
21 paź 17:18
ICSP: f(x) = ax + b
2004a + b > 2004
2006a + b > 2006
Wystarczy dodać następujące nierówności stronami a następnie podzielić przez 2.
21 paź 17:21
Inka: Blee ale na maturze tak nie napisze
Ale uwaga bardzo trafna .
4010a+2b>4010
2005a+b>2005
Skad wiadomo ze tak nalezalo postapic?
dzieki za odpowiedz
21 paź 17:30
ICSP: Rozpisałem warunki występujące w założeniu i jakoś samo wyszło.
21 paź 17:39
Inka: oki
21 paź 17:43
Blee:
no to alternatywne rozwiązanie:
1) niech a≥1
f(x+1) ≥ 1 + f(x)
więc:
f(2005) ≥ 1 + f(2004) > 1 + 2004 = 2005
2) niech a<1
f(x−1) ≥ f(x) − 1
więc:
f(2005) ≥ f(2006) − 1 > 2006 − 1 = 2005
tylko i tutaj warto by było opisówkę napisać, a tego chyba na nowej maturze się nie czyni, więc
rozwiązanie ICSP jak najbardziej na maturze by się przydało
21 paź 17:45