sprawdz lacznosc
oooo: Sprawdź lączność (o to koleczko)
1) aob=ab−a−b+2
2)aob=a+b+ab
bardzo prosilbym przynajmniej o krotkie wytlumaczenie, na cwiczeniach wszystko bylo zrobione
bardzo szybko i ciezko cokolwiek zrozumiec
21 paź 16:55
Mila:
1) a o b=a*b−a−b+2
(a o b) oc =? a o (boc)
L=(a*b−a−b+2) o c=a*b*c−a*c−b*c+2c−a*b+a+b−2−c+2=abc−ac−bc−ab+a+b+c
P=a o (b*c−b−c+2)=abc−ab−ac+2a−a−bc+b+c−2+2=abc−ab−ac+c+a+b
L=P
21 paź 18:19
grzest:
@Mila
Przy takim wyniku mamy L≠P.
21 paź 19:39
jc: a o b = (a−1)(b−1) + 1
f(a)=a−1, f−1(a)=a+1
f(aob) = f(a)f(b)
f((aob)oc) = f(aob) f(c) =[f(a)f(b)] f(c) = f(a) [f(b)f(c)]=f(a)f(boc)=f(ao(boc))
Dlatego (aob)oc = ao(boc).
21 paź 19:49
Mila:
Opuściłam (−bc).
21 paź 20:49