wzor funkcji
Inka: Znajdz wzor funkcji liniowej ktorej wykresem jest prosta przechodzaca przez punkt P=(−2,3) i
ktora dla x<2
przyjmuje wartosci dodatnie a dla x>2 przyjmuje wartosci ujemne
odpowiedz to y=−0,75x+1,5 dzieki za pomoc
21 paź 16:21
Jerzy:
y = ax + b
3 = −2a + b
0 = −2*2 + b
teraz oblicz a i b
21 paź 16:35
Omikron:
Funkcja liniowa jest postaci y = ax+b. Musimy więc znaleźć współczynniki a i b.
Wiemy, że prosta przechodzi przez punkt (−2,3), więc 3 = −2a + b ⇔ b = 2a + 3.
W takim razie funkcja jest postaci y = ax + 2a + 3.
Wiemy też, że funkcja liniowa jest ciągła. Skoro dla x < 2 przyjmuje wartości dodatnie, a dla x
> 2 ujemne, to dla x = 2 przyjmuje wartość 0. Należy więc do niej punkt (2,0).
Podstawiamy do równania.
| | 3 | |
0 = 2a + 2a + 3 ⇔ 4a = −3 ⇔ a = − |
| |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
Czyli ostatecznie f(x) = − |
| x + |
| |
| | 4 | | 2 | |
21 paź 16:38
Inka: b=4
a= 0,5
Skad wziales 3 rownanie ?
21 paź 16:41
Inka: dzieki
21 paź 16:42