matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Złożenia funkcji
Paula:
Witam, proszę pomóżcie mi przy tym złożeniu. Wyznacz złożenia f(g(x)), g(f(x)), jeśli to możliwe.
⎧
3 x < 1
f(x)=
⎨
⎩
x
2
x ≥ 1
⎧
2x+1 x<0
g(x)=
⎨
⎩
x+3 x≥0
21 paź 16:14
Blee:
g(x) ≥ 1 gdy x≥0 g(x) < 1 gdy x<0 więc:
⎧
3 dla x<0
f(g(x)) =
⎩
(x+3)
2
dla x≥0
f(x) nie jest różnowartościowa
21 paź 16:35