Zadanie na dowodzenie z potęg
Nierozumiący ;-;: Wykaż,że dla dowolnego n ∈ N+ liczba 2n + 7n + 2n * 21 + 7n * 21 + 2n * 22 jest
podzielna przez 14.
21 paź 16:04
Blee:
tam na pewno jest 7
n*
21
21 paź 16:07
Nierozumiący ;-;: Tak
21 paź 16:10
Nierozumiący ;-;: Ajć przepraszam tam powinno być 7n * 71
21 paź 16:22
a7: n=1 nie spełnia ? 36 nie jest podzielne przez 14
21 paź 16:24
a7: 7*2n−1*2+23*7*7n−1=2*7(2n−1+4*7n−1)
21 paź 16:28
Blee:
więc nie pisz tak skoro jednaj jest 7
21 paź 16:32
a7: to do mnie? ja pisałam dla pierwszego błędnego, że n=1 nie spełnia
21 paź 16:38
a7: Nierozumiejący przecież przeprosił
21 paź 16:39
Blee:
to takie uszczypliwe było do nierozumiącego

toć języczek puszczam
21 paź 16:41
Nierozumiący ;-;: Dzięki a7 :3
21 paź 17:11