Wyznacznik Newtona
Student: Witam,
Czy potrafi ktoś to rozpisać:
Rozpocząłem rozpisywać i w tym momencie moja wiedza się kończy
21 paź 15:30
Blee:
Ale co chcesz rozpisać? Jaką postać pragniesz uzyskać?
21 paź 15:32
Student: Chcę pozbyć się silni. Chodzi mi głownie o mianownik, pierwszy raz spotkałem się z takim
wyrażeniem.
21 paź 15:34
Blee:
| | (n2+n)*(n2+n − 2) | | n*(n+1)*(n+2)(n−1) | | (n−1)*n*(n+1)*(n+2) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
czyli iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych podzielonych przez 8
21 paź 15:36
Student: Mam tam licznik minus 2 i nie wiem jak to rozpisać by zniknęła silnia w mianowniku
21 paź 15:36
Student: Dzięki za pomoc
21 paź 15:41