Wykres, wartość bezwzględna, parametr
Weronika : Wykorzystując wykres odpowiedniej funkcji ustal liczbę rozwiązań równania w zależności od
wartości parametru m:
|x2−2|x||=m
Moglabym kogos prosic przynajmniej o naswietlenie jak zrobic to zadanie?
21 paź 15:28
Jerzy:
Najpierw narysuj wykres: y = x2 − 2|x| ( potrafisz ?)
potem odbij to co pod osią OD nad oś
presuwaj prostą y = m wzdłuż osi OY i sprawdzaj w ilu punktach przecina wykres w zależności od
m
21 paź 15:32
Krzysiek60:

jesli Ci tak bardzo na tym zalezy

Zauwaz z efunkcja y= x
2−2|x| jest parzysta
wobec tego rysujemy y= x
2−2x do x≥0 i teraz odbijamy ja symetrycznie wzgledem osi OY
Teraz to co pod osia OX wedruje nad os i masz y=|x
2−2|x||
Tak otrzymany wykres tniesz prosta y=m
czarny x
2−2|x|
zielony |x
2−2|x||
21 paź 15:36
Weronika: Rysując pierwszy wykres musze rozpatrzyć dwa przypadki?
Dobrze rozumiem?
Mam na mysli, ze raz przyjme, ze x≥0 i raz, ze x<0
21 paź 15:37
Jerzy: Tak,możesz rozpatrzyć dwa przypadki,albo wykorzystać parzystość funkcji.
21 paź 15:38
Weronika: No i super, dziekuje Wam bardzo za pomoc!
21 paź 15:40