k
Kasia: (z kalkulatorem)
Bank oferuje lokaty A,B,C. Na lokacie A oprocentowanie roczne wynosi 1.65, a kapitalizacja co
kwartał. Na lokacie B oprocentowanie wynosi 1.7%, a kapitalizacja raz na pół roku. Na lokacie
C oprocentowanie wynosi 1.6%, a kapitalizacja co miesiac. Oblicz roczne czynniki
oprocentowujące dla poszczególnych lokat.
21 paź 14:50
Blee:
Wzór:
gdzie:
l = 1
n −−− liczba kapitalizacji w ciągu roku
r −−− roczne oprocentowanie
I liczysz
21 paź 15:06
Kasia: Nie wychodzi mi to, A musi wyjśc 1,0166, B=1,01707, a C= 1,01612
21 paź 15:18
Blee:
to pokaż jak liczysz ... pokaż DOKŁADNIE jakie dane wpisujesz
21 paź 15:18
21 paź 15:20
Blee:
0.165 = 16.5%

a nie 1.65%
i jaki znów
=e
4 
Skąd Ci to w ogóle przyszło do głowy
21 paź 15:24
Kasia: aa czyli powinno byc 0.0165 i e do potegi ktora jest w liczniku? sorki pomylilam sie
21 paź 15:25
Blee:
po pierwsze:
to jest tylko przybliżenie, które przy 5 cyfrach po przecinku by tutaj akurat dało rozbieżność
wyników (zauważ, że tutaj akurat w (A) masz tylko 4 cyfry po przecinku, a w pozostałych po 5)
po drugie:
skoro i tak masz użyć kalkulatora, to po co przybliżać? Nie lepiej policzyć dokładną wartość?
21 paź 15:30