.
Jacek: Dla jakich wartości parametru k wykresy funkcji y=kx2+5x+k oraz y=5x+1 nie mają punktów
wspólnych?
21 paź 14:06
Jerzy:
Równanie kx2 + 5x + k = 5x + 1 musi nie mieć rozwiązań.
21 paź 14:13
kisiel: czyli jak powinno to wyglądać?
21 paź 17:59
Jacek: czy ktoś potrafiłby to wytłumaczyć
21 paź 18:33
Inka:

kx
2+k−1=0
Δ= 0
2−4*k(k−1)= −4k
2+4k
Δ<0
−4k
2+4k<0
4k
2−4k>0
4k(k−1)>0
k=0 lub k=1
k∊(−
∞0) U(1,
∞)
21 paź 18:37
iteRacj@:
dodam jeszcze pkt 2/ k=0
wtedy mamy dwie funkcje liniowe, których wykresy są równoległe i nie mają punktów wspólnych
21 paź 18:44
Jacek: czyli odpowiedzią będzie k∊(0;1), ponieważ chodziło o brak miejsc wspólnych
21 paź 19:03
Eta:
kx2+5x+k=5x+1 −− równanie ma być sprzeczne
zatem
kx2=1−k dla k=0 mamy 0=1 −− sprzeczność czyli ok
lub dla k ≠0 x2=(1−k)*k sprzeczność gdy (1−k)*k<0 ⇒ k∊(−∞,0)U(1,∞)
odp: k∊(−∞,0> U (1,∞)
================
21 paź 19:27