Przedyskutuj ilość rozwiązań równania x^2-|4x-4|-3m=0 w zależności od wartości p
kropka: Przedyskutuj ilość rozwiązań równania x2−|4x−4|−3m=0 w zależności od wartości parametru m.
21 paź 13:58
Jerzy:
Policz wyróżnik i analizuj przypadki.
21 paź 14:02
Jerzy:
A na początek rozbij na dwa przypadki.
21 paź 14:03
Eta:

Graficznie
f(x)=x
2−4|x−1|
dla x ≥1
f(x)= x
2−4x+4= (x−2)
2 −−− rysujesz część paraboli dla x≥1
dla x<0
f(x)= x
2+4x−4= (x+2)
2−8 −− rysujesz część paraboli dla x<0
i otrzymujesz łączony
wykres
teraz tniesz ten wykres prostymi
y=3m
odczytujesz liczbę rozwiązań
0 rozwiązań dla 3m < −8 ⇒ m<−8/3
1 rozwiązanie dla 3m= −8 ⇒ m= −8/3
2 " " dla 3m>1 lub 3m∊(−8,0) ⇒ ..............
3 rozwiązania dla 3m=0 lub 3m=1⇒ ..........
4 rozwiązania dla 3m∊(0,1) ⇒ ......
21 paź 14:31