Zbiory
bbbbb: na podstawie podanych informacji mam wyznaczyć A i B.
1)
AuB =(−4,+∞)
AnB=(0,3)
A/B=(−4,0)
Wynik to A=(−4,3), B=<0,+∞)
2)
AuB=<−4,6>
AnB=(−2,0)
B/A=<0,6>
Wynik to A=(−4,0) B=(−2,6>
Potrafie to rozrysowac, wychodza mi odpowiednie liczby, ale mam problem z tym jaki dać nawias.
Mogłby ktos wytlumaczyc dlaczego w 1 przykladzie przy 0 jest<, a w drugim > przy 6 i dlaczego
przy pozostalych nawiasy otwarte?
21 paź 13:42
iteRacj@:
a/ zauważ że dla A=(−4,3), B=<0,+∞)
byłoby A∩B=<0,3)
21 paź 13:52
iteRacj@:
b/ dla A=(−4,0) B=(−2,6>
byłoby A∪B=(−4,6>
21 paź 13:57
oooo: wiec dla
AuB= (−5,+∞)
AnB=<0,2>
A/B=(−5,0)
bedzie
A=(−5,2>
B=(0,+∞) ?
21 paź 14:32
iteRacj@:

przy Twoim rozwiązaniu (zbiory czerwone) [A=(−5,2>, B=
(0,+
∞)]
częścią wspólna byłoby
(0,2> i A\B=(−5,
0>
prawidłowo (zbiory zielone) A=(−5,2>, B=
<0,+
∞)
21 paź 15:07