matematykaszkolna.pl
przedstaw formułę w dysjunktywnej postaci normalne lllll: Przedstaw formułę ((p⇒q)⇒r)⇒ ¬((p⇒q)v(p⇒r)) w dysjunktywnej postaci normalnej Samodzielnie doszedłem do tego momentu i mam pytanie, czy wszystko się tutaj zgadza ((p⇒q)⇒r)⇒ ¬((p⇒q)v(p⇒r))≡ prawo eliminacji implikacji ≡¬[¬(¬p v q) v r] v ¬[(¬p v q) v (¬p v r)]≡ ≡¬[(p v ¬q) v r] v ¬[(¬p v q) v (¬p v r)]≡ ≡[¬(p v ¬q) ∧ ¬r] v [¬(¬p v q) ∧ ¬(¬p v r)]≡ prawo de Morgana ≡
21 paź 12:38
Pawel: Skorzystaj z prawa rozdzielnosci koniungcji względem alternatywny oraz ponownie z prawa de Morgana
21 paź 12:40
lllll: prawo rozdzielności koniunkcji względem alternatywy ≡[(¬p ∧ ¬r) v (¬q ∧ ¬r)] v [(¬p v q) v (¬p v r)]≡ prawo de morgana ≡[(¬p ∧ ¬r) v (¬q ∧ ¬r)] v [(p ∧ ¬q) v (p ∧ ¬r)]≡ i to mogę zapisać w takiej postaci: ≡(¬p ∧ ¬r) v (¬q ∧ ¬r) v (p ∧ ¬q) v (p ∧ ¬r)
21 paź 12:59
lllll: do ostatniego zdania zapomniałem dodać znaku zapytania, bo nie wiem czy mogę tak to zapisać
21 paź 13:02
123: Po wrzuceniu końcowej postaci do wolframalphy dostajemy inne wartości logiczne niż ((p⇒q)⇒r)⇒ ¬((p⇒q)v(p⇒r)). Więc po drodze gdzieś jest błąd. Zwróć uwagę na ≡¬[¬(¬p v q) v r] v ¬[(¬p v q) v (¬p v r)]≡ ≡¬[(p v ¬q) v r] v ¬[(¬p v q) v (¬p v r)]≡ Czy wszystko tutaj gra?
21 paź 13:09
lllll: ¬[¬(¬p v q) v r] = ¬[(p v ¬q) v r] tak tego nie mogę zwinąć?
21 paź 13:12
123: ~ [ ( p ∧ ~q) ∨ r] = ... tak bym się zgodził. Korzystając z prawa de Morgana
21 paź 13:14
123: ~ [ ( p ∧ ~q) ∨ r] ≡ [~(p ∧ ~q) ∧ ~r] ≡ [ (~p ∨ q) ∧ ~r] ≡ [ (~p ∧ ~r) ∨ (q ∧ ~r)]
21 paź 13:21
lllll: Okej wiem gdzie popełniłem błąd. Spróbuję zrobić od nowa
21 paź 13:27
lllll: Wychodzi mi taka postać: [(¬p ∧ ¬r) v (q ∧ ¬r)] v [(p ∧ ¬q) ∧ (p ∧ ¬r)]
21 paź 13:39
123: Wartość logiczna zgodna z ((p⇒q)⇒r)⇒ ¬((p⇒q)v(p⇒r)) także jest dobrze. Teraz tylko to uprościć
21 paź 13:41
lllll: Okej, biorę się za uproszczanie a przy okazji mógłbyś mi powiedzieć jak sprawdzasz odpowiedź w wolframalpha? I czy korzystasz z darmowej wersji czy wersji pro?
21 paź 13:45
123: Wersja darmowa. Po wpisaniu formuły logicznej rysuje się tabelka. Tabelka początkowej formuły logicznej w tym wypadku ((p⇒q)⇒r)⇒ ¬((p⇒q)v(p⇒r)) musi być zgodna z jej przekształceniem czyli [(¬p ∧ ¬r) v (q ∧ ¬r)] v [(p ∧ ¬q) ∧ (p ∧ ¬r)]. emotka Oczywiście wolfram ma troszke inne oznaczenia negacja ~ alternatywa || koniunkcja && implikacja =>
21 paź 13:48
lllll: Chyba jednak nie ogarniam jak to skrócić do prostszej postaci
21 paź 14:34
Pytający: Co do sprawdzenia: https://www.wolframalpha.com/input/?i=dnf+((p%3D%3Eq)%3D%3Er)%3D%3E+not((p%3D%3Eq)or(p%3D%3Er)) ((p⇒q)⇒r)⇒ ¬((p⇒q)v(p⇒r))≡ ≡¬[¬(¬p v q) v r] v ¬[(¬p v q) v (¬p v r)]≡ ≡[(¬p v q) ∧ ¬r] v [¬(¬p v q) ∧ ¬(¬p v r)]≡ ≡[(¬p v q) ∧ ¬r] v [(p ∧ ¬q) ∧ (p ∧ ¬r)]≡ ≡[(¬p v q) ∧ ¬r] v [p ∧ ¬q ∧ ¬r]≡ ≡[(¬p v q) ∧ ¬r] v [¬(¬p v q) ∧ ¬r]≡ ≡¬r
21 paź 14:54
123: Pytający mógłbyś opisać ostatnie dwa przekształcenia? A w szczególności końcowe? Nie rozumiem z czego to wynika
21 paź 15:05
Pytający: Przedostatnie: (p ∧ ¬q) ≡ ¬(¬p ∨ ¬(¬q)) ≡ ¬(¬p ∨ q) // wyżej było to samo, ale w drugą stronę Ostatnie: (a⋀b)∨(¬a⋀b) ≡ b
21 paź 16:08
123: A jak te prawa się nazywają? Oraz to, że z [(p ∧ ¬q) ∧ (p ∧ ¬r)] przeszliśmy na [p ∧ ¬q ∧ ¬r] to jest innymi słowy przemienność implikacji czy jak?
21 paź 16:55
123: koniunkcji *
21 paź 16:58
Pytający: Z nazwami Ci nie pomogę, żadnym profesorem matematyki nie jestem. Ale jest dobrze. Być może musisz bardziej rozpisać, coby odnosić się do pojedynczych praw, przykładowo: (a⋀b)∨(¬a⋀b) ≡ (a∨¬a)⋀b ≡ 1⋀b ≡ b [(p ∧ ¬q) ∧ (p ∧ ¬r)] ≡ [(p ∧ p) ∧ ¬q ∧ ¬r] ≡ [p ∧ ¬q ∧ ¬r]
21 paź 17:43
123: Dobrze, dziękuje emotka A jeszcze jedno pytanko. Skoro otrzymałem −r jako przeksztalcenie koncowe to jaka to jest postać? zarazem dysjunktywna i oniunktywna? mamy jeden element, a w poleceniu bylo, zeby wyzaczyc dysjunktywna? Tak jak jest bedzie w porzadku?
21 paź 18:23
21 paź 18:57