Równanie i nierówność z niewiadomą pod pierwiastkiem
jestembotem: Witam,
mam taką nierówność, która muszę rozwiązać. √8−x > 20−x7. Wyznaczyłem dziedzinę:
x∊(−∞, 8>. Nie wiem co dalej mam zrobić z tą nierównością, podobny problem mam z równaniem.
Mam równanie √5+x + √5−x = x. Wyznaczyłem dziedzinę x∊<0, 5>, następnie ustaliłem, że obie
strony równania są nieujemne, więc podniosłem to równanie do kwadratu i otrzymałem:
10 + 2√25−x2=x2. Dalej nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc w rozwiązaniu i zrozumieniu tych
zadań.
21 paź 11:26
jestembotem: Z równaniem jednak sobie poradziłem, oznaczyłem sobie √25−x2 jako t, a dalej wyliczyłem i
wynik wyszedł mi poprawny.
Problem nadal mam jednak z tą nierównością.
21 paź 11:37
Krzysiek60:

Przy rownaniu dalej tak
2
√25−x2= x
2−10
obie strony do potego drugiej i pozbywam sie pierwiastka
4*(25−x
2)= x
4−20x
2+100
100−4x
2=x
4−20x
2+100
−x
4+16x
2=0
x
4−16x
2=0
x
2(x
2−16) stad x
2=0 to x=0 lub x
2−16=0 dokoncz i sprawdz rozwiazania z dziedzina
5+x≥0 to x≥−5
5−x≥0 to −x≥−5 to x≤5
D
f=<−5,5>
21 paź 11:40
jestembotem: W dziedzinie trzeba uwzględnić x ≥ 0, bo wynik z pierwiastka nie może ujemny, dziękuję za
odpowiedź i pokazanie, że można to rozwiązać inną metodą niż oznaczania.
21 paź 11:47
Krzysiek60: Przy nierownosci musisz byc pewny z emasz obie strony nieujemne
| | 20−x | |
wiec 8−x≥0 a takze |
| ≥0 i teraz dziedzina z obu tych warunkow |
| | 7 | |
masz obie strony nieujemne wiec smialo mozesz obie strony podniesc do potegi drugiej zeby
pozbyc sie pierwiastka bez zmiany zwrotu nierownosci
7*
√8−x> 20−x do potegi drugiej
49(8−x)>400−40x+x
2
dalej rozwiazuj
21 paź 11:50
Krzysiek60: Ja bardzo czesto przy rownaniu nie wyznaczam dziedziny bo sa takie rownania gdzie wrecz trudno
albo jest niemozliwe wyznaczenie dziedziny
Piszse tak
analiza starozytnych i rowiazuje
Ale na koncu koniecznie nalezy sprawdzic rozwiazania
21 paź 11:53
jestembotem: Rzeczywiście wystarczyło sprawdzić czy strony są nieujemne, dziękuję za pomoc.
Słyszałem o analizie starożytnych, muszę jej kiedyś spróbować
21 paź 12:03