Liczby Stirlinga II rodzaju - cd. wzorów jawnych
Macierzanka: Hej, kontynuuję sagę Stirlinga. Teraz poprosiłbym Was o sprawdzenie zapisu wzorów jawnych liczb
Stirlinga II rodzaju (albo zalążków zapisów bez rozwinięcia, dla precyzji);
b) S(n,n−4)
Wprawdzie stosowałem liczbę mnogą, prosząc o sprawdzenie przykładów, ale... zapis w komputerze
zajmuje więcej czasu niż notatki długopisem. Podejrzewam, że po powyższym i poprzednim
przykładzie możecie ocenić rozumowanie i przekazać Wasze wskazówki, które pomogą skorygować
postrzeganie liczb Stirlinga drugiego rodzaju.
21 paź 11:20
Macierzanka: Rozumiem, że bezbłędnie rozwiązuję?
21 paź 13:30
Adamm:
Ja bym zaczekał na kogoś pokroju Pytający
21 paź 13:35
Macierzanka: Dzięki. Nie pozostaje nic innego, jak podbijać co pewien czas...
21 paź 13:46
Pytający:
4=
=4=
=3+1=
=2+2=
=2+1+1=
=1+1+1+1
S
2(n,n−4)=
| | | (2(2+1))! | |
+ |
| + |
| | ((2+1)!)2*2! | |
| | | | (2(1+1))! | |
+ |
| + |
| | ((1+1)!)2*2! | |
| | | (4(1+1))! | |
+ |
| = |
| | ((1+1)!)4*4! | |
| | | | 4! | | | 8! | |
+ |
| + |
| = |
| | (2!)2*2! | | (2!)4*4! | |
21 paź 15:33