pomocy xd
birzyk: dwa zegary rozpoczeły i skończyły bicie jednocześnie. Pierwszy bije co dwie sekundy, drugi co
trzy sekundy. Ogółem naliczono 13 uderzeń, przy czym uderzenia jednocześnie liczono za jedno.
Zegary wskazują różne godziny. Którą godzinę wskazuje pierwszy, a który drugi?
21 paź 11:04
bim-bam:
1 zegar : 0,2,4,6,8,10,12,14,16,18
2 zegar : 0,3,6,9,12,15,18
1 zegar bił 10 razy
2 zegar bił 7 razy
1 i 2 zegar bili jednocześnie 4 razy 10+7−4 = 13 razy ( jak w treści zadania)
zatem
1 zegar : 18=2*9 −− godz. 9
2 zegar : 18=3*6 −− godz. 6
21 paź 12:58