matematykaszkolna.pl
Indukcja Omikron: Udowodnij, że jeśli liczby rzeczywiste dodatnie a1, a2, ... , an spełniają warunek ∑ (od k=1 do n) ak ≤ 1,
 1 
to ∑ (od k=1 do n)

≥ n2.
 ak 
Zadanie prawdopodobnie na indukcję, bo znajdowało się w zestawie zadań z indukcji. Dla n = 1 łatwo sprawdzić, ale mam problem z drugą częścią. Wydaje mi się, że w tezie indukcyjnej musimy wziąć inne liczby niż w założeniu, bo inaczej nie będzie to miało sensu. Żeby jakoś uzależnić od siebie założenie indukcyjne i tezę potraktowałem bn + bn+1 jako jedną, n−tą liczbę, ale na koniec docieram do nierówności, której prawdziwość nie wiem jak udowodnić. Może istnieje łatwiejszy sposób, byłbym wdzięczny za pomoc.
21 paź 01:49
a7: nie wiem czy to coś pomoże, ale zajrzyj do zadania 41, jest też jego rozwiązanie http://www.sem.edu.pl/materialy/nierownosci.pdf
21 paź 02:29
jc: ai > 0 . u=(a1, a2, ... ,an) v=u=(1/a1, 1/a2, ... ,1/an) u*v ≤ |u| |v| (u*v)2 ≤ u2 v2 n2 ≤ (a1+a2+...+an)(1/a1+1/a2+...+1/an) Skoro (a1+a2+...+an) ≤ 1, to (1/a1+1/a2+...+1/an) ≥ n2. Inny dowód oparty jest na nierówności pomiędzy średnimi. Można też zwyczajnie pomnożyć (a1+a2+...+an)(1/a1+1/a2+...+1/an) ∑ai ∑1/aj = (1/2) ∑∑ (ai/aj + aj/ai) ≥ (1/2) ∑∑ 2 = n2
21 paź 07:40
Omikron: Stosując nierówność między średnimi faktycznie szybko i prosto wychodzi. Dziękuję.
21 paź 13:26