Indukcja
Omikron:
Udowodnij, że jeśli liczby rzeczywiste dodatnie a
1, a
2, ... , a
n spełniają warunek ∑ (od k=1
do n) a
k ≤ 1,
| | 1 | |
to ∑ (od k=1 do n) |
| ≥ n2. |
| | ak | |
Zadanie prawdopodobnie na indukcję, bo znajdowało się w zestawie zadań z indukcji.
Dla n = 1 łatwo sprawdzić, ale mam problem z drugą częścią. Wydaje mi się, że w tezie
indukcyjnej musimy wziąć inne liczby niż w założeniu, bo inaczej nie będzie to miało sensu.
Żeby jakoś uzależnić od siebie założenie indukcyjne i tezę potraktowałem
b
n + b
n+1 jako jedną, n−tą liczbę, ale na koniec docieram do nierówności, której
prawdziwość nie wiem jak udowodnić. Może istnieje łatwiejszy sposób, byłbym wdzięczny za
pomoc.
21 paź 01:49
21 paź 02:29
jc: ai > 0 .
u=(√a1, √a2, ... ,√an)
v=u=(1/√a1, 1/√a2, ... ,1/√an)
u*v ≤ |u| |v|
(u*v)2 ≤ u2 v2
n2 ≤ (a1+a2+...+an)(1/a1+1/a2+...+1/an)
Skoro (a1+a2+...+an) ≤ 1, to (1/a1+1/a2+...+1/an) ≥ n2.
Inny dowód oparty jest na nierówności pomiędzy średnimi.
Można też zwyczajnie pomnożyć
(a1+a2+...+an)(1/a1+1/a2+...+1/an)
∑ai ∑1/aj = (1/2) ∑∑ (ai/aj + aj/ai) ≥ (1/2) ∑∑ 2 = n2
21 paź 07:40
Omikron: Stosując nierówność między średnimi faktycznie szybko i prosto wychodzi. Dziękuję.
21 paź 13:26