Znów granica...
walec: | | 1−2+3−4+...+(−2n) | |
lim n−>∞ |
| |
| | √n2+1 | |
ja chciałem jakoś tak że:
1−2+3−4+5−6+7−8+....+(−2n) = 1+3+5+7+9 −2−4−6−8−10 +....+(−2n) =
1−2+3−4+5−6+7−8+9−10+...+(−2n)=−1−1−1−1−1−1−1−1+...+(−2n)=−(1+1+1+1+1+1+1+...+2n)
=−2n
ale nie działa to bo wynik ma wyjść −1
20 paź 23:53
iteRacj@:
albo zauważ, że
1−2+3−4+5−6+7−8+....+(−2n)
jest to suma dwóch ciągów arytmetycznych
1+3+5+7+9+....+(2n−1)
oraz
−2−4−6−8−10−....−2n
skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
albo krócej zauważ, że u Ciebie −1−1−1−1−......−1 ma n składników czyli (−1)*n
21 paź 00:09
Adamm:
z tw Stolza
| | 1−2+3−4+...+(−2n) | | 1−2+3−4+...+(−2n) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | √n2+1 | | n | |
= lim (2n+1)+(−2n−2) = −1
21 paź 00:15
walec: iteRacj@ czemu ma n składników a nie 2n ?
21 paź 00:18
jc: 1−2+3−4+5−6+7−8 = (1−2) + (3−4) + (5−6) + (7−8) = −4
21 paź 00:20
walec: ok teraz już jasne super dzięki
21 paź 00:24