liczby zespolone
Clst: Przedstaw na rysunku następujące zbiory liczbowe:
{ z∈C | |z−1|=|z+i|
√(x−1)2+y2=√x2+(y+1)2
I wychodzi mi −x+1=yi
chyba coś robię źle...ale co?
20 paź 23:01
Adamm:
20 paź 23:08
iteRacj@:

|z−1|=|z+i|
|z−1|=|z−(−i)|
20 paź 23:09
mat: (x−1)2+y2=x2+(y+1)2
x2−2x+1+y2=x2+y2+2y+1
−2x=2y
y=−x
czyli z=x−xi są ok
albo tak:
|z−1| odleglosc z od 1
|z−i| odleglosc z od −i
jak zaznaczysz punkty (1,0) i (0,−1) to prosta y=−x jest rownooddalona od nich
20 paź 23:10
mat: |z+i| odleglosc od −i ***
20 paź 23:13
Clst: Dzięki!
20 paź 23:25