Monotoniczność f
Ala: Monotoniczność funkcji
F(x) = 2x/ 1+ 2x
Wyszło mi f(0)= 1/2
Zrobiłam przebieg zmienności funkcji żeby sprawdzić monotoniczność f i wyszło mi,że funkcja
osiąga wartość max dla x=0 dla którego y=0
To mi się kłóci,bo nie wiem jak to narysować
Sprawdzi ktoś co musiałam zrobić zle?
20 paź 22:15
mat: | | 2x | | 1+2x−1 | | 1+2x | | 1 | |
F(x)= |
| = |
| = |
| − |
| |
| | 1+2x | | 1+2x | | 1+2x | | 2x+1 | |
łatwiej?
20 paź 22:22
Ala: Jak obliczam pochodną to i tak muszę przejść do pierwotnej wersji,więc raczej nic to mi nie da
20 paź 22:26
20 paź 22:33
mat: F − rosnąca
Funkcja nie ma największej wartosci, ale gdy x→∞ to F(x)→1
20 paź 22:34
Kali: Nikt mi tego na wykładzie nie wytłumaczył , wiec kompletnie nie rozumiem jak to zrobić

możesz zrobić wszystko krok po kroku ?
20 paź 22:44
mat: 1 Licze pochodną
2 Patrze jaki znak ma pochodna
2.1 Jeżeli jest dodatnia to funkcja rosnie
2.2 Jeżeli jest ujemna to funkcja maleje
| | 2xln2 | |
u nas wyszła pochodna F'(x)= |
| |
| | (2x+1)2 | |
2
x>0, ln2>0 więc F'(x)>0 więc funkcja F rosnie
Pochodne umiesz liczyc?
20 paź 22:50
Tetra: Czemu tak jest logarytm naturalny?

Pochodne umiem liczyć, ale w liceum nigdy się nie
spotkałam ,żeby jako pochodną wychodził on
20 paź 23:00