Parametr, wartość bezwzględna, pierwiastki równania
uczen: Dla jakich wartości parametru m, równanie x2−2m|x|+3m−2=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste?
Mozna prosic o pomoc z tym zadaniem?
Nie mam kompletnie pojecia jak sie za to zabrac
20 paź 22:11
DM: Może spróbuj najpierw opuścić wartość bezwzględną? Rozważ dwa przypadki dla x ≥ 0 oraz z < 0.
Potem wiedząc że Δ = b2 − 4ac > 0 wyznacz wartości parametru "m" i potem z tych równoległych
przypadków weź dla "m" część wspólną. Ja bym tak do tego podszedł
20 paź 22:34
mat: x2−2m|x|+3m−2=|x|2−2m|x|+m2−m2+3m−2=0
(|x|−m)2=m2−3m+2
wyjsciowe rownanie ma dwa rozwiązania gdy m2−3m+2=0 czyli gdy m=1 lub m=2
wtedy (|x|−1)2=0 czyli |x|=1 czyli dwa rozwiązania: x=1 lub x=−−1
(|x|−2)2=0 czyli |x|=2 czyli dwa rozwiązania: x=2 lub x=−2
20 paź 22:40
uczen: Dziękuje bardzo za pomoc!
20 paź 22:49
DM: mat, czy to znaczy, że np. dla m = −1 równanie nie ma dwóch różnych rozwiązań?
20 paź 22:54
mat: chociaz to nie będzie koniec niestety..
bo zobacz, jak m=0 to mamy x2−2=0→x=√2 lub x=−√2(dwa rozwiązania)
20 paź 22:54
mat: m<2/3 też będzie ok z tego co widze na wykresie
20 paź 22:56
DM: a co jest nie tak z moim podejściem do tego zadania?
20 paź 22:57
mat: rozważmy m∊(−
∞,1) u (2,
∞). Dla m∊(1,2) nie ma rozwiązania oczywiscie.
Wtedy
|x|−m=
√m2−3m+2 lub |x|−m=−
√m2−3m+2
czyli
|x|=
√m2−3m+2+m lub |x|=−
√m2−3m+2+m
więc jak będzie
√m2−3m+2+m>0, a −
√m2−3m+2+m<0 lub odwortnie to będzie okej
| | 2 | |
stąd m< |
| [drugi warunek nie moze zachodzic] |
| | 3 | |
20 paź 23:01
iteRacj@:
1/ zauważam, że x
2=|x|
2
więc równanie x
2−2m|x|+3m−2=0 mogę zapisać w postaci
|x|
2−2m|x|+3m−2=0
2/ równanie |x|
2−2m|x|+3m−2=0 będzie mieć dwa różne rozwiązania rzeczywiste, gdy
a/ Δ=0 oraz x
0>0 (jedno rozwiązanie dodatnie)
b/ Δ>0 oraz x
1*x
2<0 (dwa rozwiązania różnych znaków)
a/ m=1 ∨ m=2
20 paź 23:01
mat: Ja nie napisalem, ze cos jest nie tak
20 paź 23:01