1 | ||
I=∫ | dx=.. | |
[(x+1)2+1]2 |
1 | t2+1−t2 | |||
=∫ | dt=∫ | dt= | ||
(t2+1)2 | (t2+1)2 |
1 | 1 | 2t | ||||
=∫ | dt− | ∫t* | dt= | |||
t2+1 | 2 | (t2+1)2 |
1 | ||
=artg(t)− | J | |
2 |
2t | ||
J=∫t* | dt= przez części | |
(t2+1)2 |
2t | 1 | 1 | 1 | |||||
[t=u, dt=du ,v=∫ | dt= [ t2+1=s,2tdt=ds], v=∫ | ds=− | =− | |||||
(t2+1)2 | s2 | s | t2+1 |
−1 | −1 | |||
J=t* | −∫t* | dt = | ||
t2+1 | t2+1 |
−t | 1 | −t | ||||
= | +∫ | dt= | +arctg(t) | |||
t2+1 | t2+1 | t2+1 |
1 | −t | |||
I=arctg(t)− | *( | +arctg(t))= | ||
2 | t2+1 |
1 | t | 1 | ||||
=arctg(t)+ | * | − | arctg(t)= | |||
2 | t2+1 | 2 |
1 | x+1 | |||
= | *(arctg(x+1)+ | )+C | ||
2 | x2+2x+2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |