Rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych
Lukaszek: Proszę o pomoc z tym zadankiem. Trzeba znaleźć x i y spełniające równanie.
Próbowałem na różne sposoby ale jakoś mi nie wychodzi
| ⎧ | (2−i)x + (1+2i)y = 1−2i | |
| ⎩ | (1+i)x + (1−i)y = 5−i |
|
20 paź 21:30
Krzysiek60: Mozna tutaj zrobic to metoda wyznacznikowa ? czy raczej nie bardzo ?
20 paź 21:47
Adamm:
Można
20 paź 22:02
Krzysiek60: To dobrze wiedziec .
20 paź 22:08
Lukaszek: Własnie próbują tą metodą rozwiązać o.O
20 paź 22:10
Mila:
Wyznacznik:
2−i 1+2i
1+i 1−i
W=(2−i)*(1−i)−(1+2i)*(1+i)=2−6i sprawdź!
W
x
1−2i 1+2i
5−i 1−i
W
x=(1−2i)*(1−i)−(1+2i)*(5−i)=−8−12i
| | −8−12i | | −4−6i | | −4−6i | | 1+3i | |
x= |
| = |
| = |
| * |
| |
| | 2−6i | | 1−3i | | 1−3i | | 1+3i | |
===========
W
y:
2−i 1−2i
1+i 5−i
W
y=(2−i)*(5−i)−(1−2i)*(1+i)=6−6i=6*(1−i)
| | 6*(1−i) | | 3*(1−i) | | 1+3i | |
y= |
| = |
| * |
| |
| | 2−6i | | 1−3i | | 1+3i | |
| | 3*(1−i)*(1+3i) | | 2*3*(2+i) | |
y= |
| = |
| |
| | 1+9 | | 10 | |
============
20 paź 22:10
Lukaszek: Dziękuje Bardzo :−
20 paź 22:32
Mila:
20 paź 22:46