Zbiór wartości funkcji
Zombie: Znajdź zbiór wartości funkcji
y= x − [x]
Jedyne co mi pasuje to to ,że zwf=0, ale wątpię ,że jest to dobra odp.wytkumaczy ktoś?
20 paź 19:39
Krzysiek60: x−[x]={x} gdzle {x} to czesc ulamkowa (mantysa
20 paź 19:42
Zombie: Ale co to oznacza?
20 paź 19:44
Zombie: I jak mam zapisać ten zbiór? Pytam,bo nie było na ten temat nic w liceum,ani na wykładzie , a
mam zrobić ten przykład
20 paź 19:46
20 paź 19:47
chyba: ZW chyba bedzie <0,1)
20 paź 19:47
Krzysiek60: mamy liczbe np x= 3,25
czesc cakowita tej liczby to [3,25]=3
{x}= x−[x]
{x}= 3,25−3= 0,25
Z tego widzisz ze czesc ulamkowa zawieraz sie od <0,1)
20 paź 19:49
Zombie: Dziękuję pięknie, już rozumiem!
20 paź 19:53
chyba: btw, ja mam takie pytanie − ile wynosi [0,(9)]

chciałoby się powiedzieć, że 0, no ale jak wiadomo 0,(9)=1, więc prawidłowa odpowiedz to chyba
1?
20 paź 19:57
the foxi:
oczywiście
20 paź 20:20