Rownanie funkcyjne
Krzysiek60: Znajdz wszystkie funkcje f:R→R spelniajace rownanie funkcyjne
2*f(x)+f(1−x)=x
Zrobilem to zadanie wedlug wskazowki ale nie rozumiem jednego
Dlaczego w miejsce x mam wstawic (1−x) ?
20 paź 18:49
Adamm:
Bo dostajesz w ten sposób układ równań
20 paź 18:50
Krzysiek60: Adamm w rozwiazaniu nie ma ukladu . sa tylko przeksztalcenia
Najpierw z tego rownania wyliczam f(1−x) . wstawaim go do rownania wyjsciowego i z tego
wyliczam f(x)
20 paź 18:53
Adamm:
2*f(x)+f(1−x) = x
2*f(1−x)+f(x) = 1−x
to jest układ równań
20 paź 18:53
Krzysiek60: Teraz tak
Wyznaczam z 1 rownania f(x−1) = x−2*f(x)
2[x−2f(x)]+f(x)= 1−x
2x−4f(x)+f(x)= 1−x
−3f(x)= 1−3x
Wyszlo mi to samo ale ja nadal nie wiem dlaczego .czego tutaj mam sie pozbyc ?
20 paź 19:13
Mila:
2*f(x)+f(1−x) = x /*(−2)
2*f(1−x)+f(x) = 1−x
Masz wyznaczyć f(x):
−4f(x)−2f(1−x)=−2x
f(x)+2f(1−x)=1−x
===========
−3f(x)=−3x+1
========
20 paź 20:03