Prawdopodobieństwo
Mirdir: Zdarzenia A i B są rozłączne, A, B ⊂ Ω oraz P(A)=1
Wiem, że z tego wynika że P(B)=0, ale nie wiem dlaczego. Chodzi o to że oba zdarzenia są w tym
samym zbiorze i jeśli zdarzenie A zajmuje cały ten zbiór, a są one rozłączone to B musi być 0?
20 paź 18:00
Blee:
skoro A,B są ROZŁĄCZNE to P(AnB) = 0
Więc:
1 ≥ P(AuB) = P(A) + P(B) = 1 + P(B)
stąd wniosek ... P(B) = 0
20 paź 18:05
Adamm:
Fakt że P(A∩B) = 0 jest nam niepotrzebny
20 paź 18:07
Blee:
Adamm ... jest potrzebny bo to oznacza właśnie że są rozłączne
20 paź 18:10
Blee:
albo jak wolisz ... w inny sposób zapisanie "A,B są rozłączne" to zapisanie, że P(AnB) = 0
20 paź 18:11
Adamm:
P(A∩B) = 0 nie jest równoważne stwierdzeniu że A i B są rozłączne
20 paź 18:13
Mirdir: To że 1 ≥ P(AuB) było dla mnie kluczowe do zrozumienia dlaczego P(B)=0. Dziękuje bardzo za
pomoc
20 paź 18:19
Mirdir: Mam, jeszcze jedno pytanie, a w zasadzie to dwa.
Jeśli mam polecenie: określ zbiór zdarzeń elementarnych dla danego doświadczenia.
To mam wypisać wszystkie możliwe wyniki doświadczenia czy określić ile jest różnych wyników?
P(A−B) to to samo co P(A)−P(B)?
20 paź 18:50
Adamm:
P(A\B) to nie to samo co P(A)−P(B)
Zdarzenia elementarne, czyli nasz zbiór w którym całe doświadczenie się odbywa
20 paź 18:52