kasia (dla mnie to czarna magia ;( ): 1.(x 3-1) : (x-1)
2.(x5+1) : (x+1)
3.(x4-16) : (x+44)
4.(23+6) : (z-3)
5.(a3+a2b-ab2-b3) : (a-b)
15 lis 14:19
coco: W zad 2/ i zad 4/ sprawdź czy masz dobrze napisane



:0
zad1/
skorzystamy ze wzoru na a
3 - b
3 = (a-b)( a
2 +ab +b
2
czyli x
3 - 1
3 = (x-1)(x
2 +x +1)
wiec przy dzieleniu skróci się pierwszy nawias i otrzymasz
wynik: x
2 +x +1 i tyle przy założ. x ≠ 1( to konieczne

)
15 lis 15:18
coco:
w2/ wkonamy dzielenie przez (x+1)
x
4 -x
3 +x
2 - x +1 -- to jest wynik z tego pisemnego dzielenia


----------------------
( x
5 +1 )

x+1)
-x
5 - x
4
-------------
= -x
4 +1
+x
4 +x
3
--------------
= x
3 +1
- x
3 - x
2
---------------
= - x
2 +1
x
2 +x
------------
= x +1
- x -1
----------
= = R=0
pozostałe za chwilke
15 lis 15:27
coco:
zad 5/ to co było (nie chce mi się przepisywać

=
= a
2(a+b) - b
2 (a + b) = (a+b)(a
2- b
2) = (a+b)(a- b)(a+b)
teraz skróci się jeden nawias ten z (a+b)

Wiesz

zostanie wynik (a+b)(a +b) = (a + b)
2 i tyle
15 lis 15:34
coco:
czekam

na poprawnie napisane pozostałe zad.

15 lis 15:41