Jak to rozwiazac?
nom:
2x3+5x2+3x+y=11
20 paź 16:12
Tadeusz:
a dokładniej?
20 paź 16:30
nom: Co zrobić, zeby mozna by bylo otrzymac jakies wartosci x i y, ktore spelnialyby rownianie
W zadaniu mam podane tylko rozwiaz
20 paź 16:47
PW: "Rozwiąż" to nie znaczy "znajdź jakieś".
Po drugie: równanie powinno mieć podaną dziedzinę (z jakiego zbioru brać pary (x, y) − czy tu
mogą być dowolne pary liczb rzeczywistych?).
20 paź 16:52
nom: Moga byc dowolne, mysle ze tutaj chodzi po prostu o takie uproszczenie zapisu,z ebysmy mogli
,,na oko" wyznaczyc wartosci x i y spelniajace rownainie
20 paź 16:56
Krzysiek60: Na oko to jedno masz z marszu
x=0 i y=11
20 paź 17:00
PW: Traktować to jako równanie trzeciego stopnia zmiennej "x" z rzeczywistym parametrem "y"?
Jeżeli umiesz narysować wykres wielomianu po lewej stronie, to odpowiesz na pytanie:
− Dla jakich "y" istnieją rozwiązania
− Ile jest rozwiązań na poszczególnych "kawałkach osi".
20 paź 17:14
grzest:
Każda para (x,−2x3−5x2−3x+11) spełnia to równanie.
20 paź 17:24