rownania funkcyjne
Krzysiek60: dane jest rownanie funkcyjne f(x*y)= f(x)+f(y) gdzie
f : (0,∞) →(−∞,∞) wykaz ze f(1)=0
No to zeby miec f(1) to wezmy np x=1 i y=1
f(1*1)= f(1)+f(1)
f(1)= 2*f(1)
jak podziele obiwe strony rownania przez f(1) to mam
1=2 a to jest sprzecznosc wiec?
20 paź 15:54
Adamm:
a kto powiedział że f(1)≠0 ?
20 paź 15:56
Jerzy:
Nie możesz podzielić przez f(1). ( dlaczego ? )
20 paź 15:57
Krzysiek60: Adamm
Witamy w szkole sredniej A.Sniezek P.Tęcza .
Jerzy nie wiem
20 paź 16:02
Adamm:
żeby podzielić przez f(1) to co musi być? f(1)≠0 musi być
20 paź 16:05
Jerzy:
f(1) = 0 z założenia.
20 paź 16:05
Krzysiek60: ja tego nie rozumiem
20 paź 16:07
Jerzy:
x2 = x , czy możesz obustronnie podzielić przez x ? ( a zauważ,że x = 0 spełnia równanie)
20 paź 16:09
Jerzy:
Jeśli masz w treści zadania: f(1) = 0 ,to nie możesz dzielić przez f(1).
20 paź 16:11
Adamm:
@Jerzy
to nie jest założenie, to jest teza
20 paź 16:12
Krzysiek60: mam tak w odpowiedzi
f(1)= 2*f(1) stad f(1)=0
20 paź 16:16
Jerzy:
W sensie założenia przed nieprawidłowym dzieleniem przez f(1).
20 paź 16:19
Jerzy: A jakbyś rozwiązywał równanie 16:09 ?
20 paź 16:20
Krzysiek60:
x2−x=0 stad x(x−1)=0 x=0 lub x=1
20 paź 16:21
Jerzy: Zrób to samo z równaniem 16:16
20 paź 17:07
Krzysiek60: f(1)−2f(1)=0
−f(1)=0 stad f(1)=0
Dobrze . czyli musze to rozwiazac jak normalne rownanie ?
20 paź 17:13
Jerzy:
Dokładnie tak
20 paź 17:44
Krzysiek60: Dobrze
Jerzy
20 paź 18:46