silnia
JOHN: Znajdź wszytskie k dla których 1!+2!+3!+...+k! jest kwadratem liczby naturalnej
20 paź 15:22
jc: Kiedyś widziałem podpowiedź. Należy spojrzeć na ostatnią cyfrę.
20 paź 15:29
JOHN: i co to da?
20 paź 15:39
Krzysiek60: Mam taka odpowiedz do tego zadania
Latwo zauwazyc (dla nich wszystko jest latwo) ze jesli k∊N i k>4 to cyfra jednosci liczby
a= 1!+2!+3!+....+k! jest cyfra 3
wiadomo ze cyfra jednosci kwadratu liczby naturalnej moze byc wylacznie 0,1,4,5,6, 9
zatem liczba a moz ebyc kwadratem liczby naturalnej kiedy k=1 lub k=3
20 paź 15:43
Adamm:
diamentowy indeks agh, termin do 23
20 paź 15:52
Krzysiek60: Skad moglem wiedziec

Mam to samo zadanie w swoim zbiorze ktory teraz przerabiam i to zadnie nawet wczoraj mi
smignelo przed oczami dlatego

Po co ludzie tak oszukuja ?
20 paź 15:58
Adamm:
Nie martw się. I tak nie przejdzie do następnego etapu, skoro pyta o takie proste rzeczy
20 paź 16:01