Prawdopodobieństwo
Maturzysta: Obliczyć prawdopodobienstwo tego, że spośród nich osób siedzących na
a)ławce
b)przy okrągłym stole
k określonych osób usiądzie jedna przy drugiej w dowolnym porządku.
To zrobiłem tak
W obu przypadkach Ω=n!
a) na ławce
A=k!*(n−k)*(n−k+1)=k!*(n−k+1)!
b) przy okrągłym stole
B=k!*(n−k)!*n
Poprawnie rozwiązałem zadanie?
20 paź 15:22
Maturzysta: Że spośród n osób siedzących )***
20 paź 15:23
Maturzysta:
20 paź 19:04
Pytający:
Źle. Zbiór to nie to samo co moc zbioru (X to nie to samo co |X|). Prawdopodobieństw w ogóle
nie policzyłeś.
20 paź 19:13