Wyznaczanie dziedziny funkcji
Blue: Mam pytanie czy równania:
f1(x)= −x3−4x2−4x <0 i f2(x)=(x2−x−2)(x2+x−6)>0 ?
20 paź 14:26
Krzysiek60: Tak szczerze o co Tobie sie rozchodzi?
20 paź 14:29
Blue: czy pierwsze równanie jest mniejsze od 0, a drugie większe od 0
20 paź 14:30
Jerzy: Najlepiej podaj treść zadania.
20 paź 14:31
Krzysiek60: Tego nawet najstarsi gorale nie wiedza .
czemu ? Zobacz o co pytasz a co piszsesz .
20 paź 14:31
Jerzy:
A czy np. x − 2 > 0 ?
20 paź 14:34
Blue: Treść zadania brzmi wyznacz dziedziny funkcji
f
1(x)=
√−x3+4x2−4x
| | x | |
f2(x)= |
| |
| | √(x2−x−2)(x2+x−6) | |
20 paź 14:36
Krzysiek60: Do 1 funkcji
rozwiaz nierownosc
−x3+4x2−4x≥0
20 paź 14:40
Krzysiek60: potrafisz?
20 paź 14:45
Blue: Mam rozwiązane te dwie nierówności, chodzi mi o to że nie wiem czy te nierówności są mniejsze
czy większe od 0
20 paź 14:54
Jerzy:
Sam nie wiesz, co pleciesz.
Dałem ci przykład,kiedy x − 2 > 0 ?
20 paź 15:03
Krzysiek60:

Przepraszam Ale ty nie wiesz o co w w ogole pytasz
najpirw pytasz czy rownanie moze byc >0 lub <0 ? jak rownanie moze byc ?
O takie rzeczy pyta uczen liceum?
Wcale nie masz rozwiazan .
1 nierownosc
−x
3+4x
2−4x≥0 (mnoze przez (1)
x
3−4x
2+4x≤0
x(x
2−4x+4)≤0
wyznaczam pierwiastki
x=0 (pojedynczy lub x
2−4x+4 =0
stad (x+2)
2=0 stad x+2=0 x=−2 podwojny
rysunek i odczytujesz gdzie jest ≤0
x∊(−
∞,0>
20 paź 15:12
Krzysiek60:

lub x
2−4x+4=0
mam byc (x−2)
2=0 stad x=2 podwojny
Tam sie pomylilem przy przepisywaniu
x∊(−
∞,0>
20 paź 15:19