K
Kasia: Wykaz monotonicznosc funkcj
| | nn | | (n+1)n−1 | |
1)an= |
| I wychodzi mi tutaj |
| I nie mam pojęcia co z tym zrobić 🙄 |
| | n! | | (n+1)! | |
20 paź 13:16
Kasia: Tam −1 tez w potedze
20 paź 13:17
Krzysiek60: a
n+1= U{(n+1)
n+1}{(n+1)!
(n+1)
n+1= (n+1)
n*(n+1)
(n+1)!= n!(n+1)
dzielisz teraz U{a
n+1{a
n} powodzenia
20 paź 14:10
20 paź 14:12
jc:
Każdy z ułamków w górnym wierszu jest mniejszy od ułamka leżącego pod spodem,
a na dodatek na dole widzimy dodatkowy ułamek większy od 1.
Wniosek: a
6 > a
5.
W ogólnym przypadku jest podobnie.
20 paź 15:24
jc:
| | (n+1)n+1 | | (n+1)n | | nn | |
an+1 = |
| = |
| > |
| = an |
| | (n+1)! | | n! | | n! | |
20 paź 15:28
Kasia: | | n+1 | |
Dzięki, a pomożecie jeszcze z an= |
| oraz an={(−1)n}{n}, bo mimo tamtego przykłady |
| | n2+1 | |
nie mam pojęcia jak to zrobić
20 paź 19:27
Krzysiek60: Nr 1 ) jest troche liczenia ale policzysz tylko tutaj licznik gdyz mianownik bedzie
dodatni bo n∊N wiec bedzie >0
| | n+1+1 | | n+2 | |
an+1= |
| = |
| |
| | (n+1)2+1 | | n2+2n+2 | |
| | (n+2)(n2+1)−(n+1)(n2+2n+2) | |
an+1−an= |
| |
| | (n2+2n+2)(n2+1) | |
Tak jak napisalem liczysz tylko licznik (badaj jaki jest jego znak potem znak calego wyrazenia
Wpisz sobie do wolframa albo licz recznie
20 paź 20:00
Kasia: juz mi wyszlo, ze malejacy, dziekuje Ci bardzo, a Nr 2 ktos wie jak zrobic
21 paź 15:01
Krzysiek60:

Patrz jak sie beda ukladac wyrazy dla n={1,2,3 4 5 itd
| | (−1)n | |
Wiec bedzie rosnacy czy malejacy Nie . wobec tego ciag an= |
| nie ejst monotoniczny |
| | n | |
21 paź 15:07
Kasia: Dziękuje
21 paź 15:11