Naszkicuj wykres funkcji f - przekształcanie już przekształconej funkcji
maturzysta: Naszkicuj wykres funkcji f. Podaj wzory funkcji: g(x) = f(x+1) − 4, h(x) = 1 − f(x−2), k(x) =
f(2−x) − 2 i naszkicuj ich wykresy.
a) f(x) = 2x − 2
b) f(x) = |x|
c) f(x) = −|2x|
Jak się to robiło?
Mając w a) funkcję 2x − 2, jest ona przesunięta o wektor v = [0; −2]. Funkcja g(x) = f(x+1) − 4
jest przesunięta o wektor u = [−1; −4].
Zatem reasumując, końcowym wektorem powinien być z = [−1; −6], co dałoby g(x) = (2x + 1) − 6,
ale w odpowiedziach jest g(x) = 2x − 4..
20 paź 13:13
Jerzy:
g(x) = f(x + 1) = 2(x + 1) − 4 = 2x + 2 − 4 = 2x − 2
20 paź 13:18
Jerzy: Pomyłka:
g(x) = 2(x + 1) − 2 − 4 = 2x + 2 − 2 − 4 = 2x − 4
20 paź 13:30
maturzysta: dzięki wielkie, ale chyba dalej czegoś nie rozumiem. Wyliczam wzór h(x) podobnym sposobem:
f(x) = 2x − 2
h(x) = 1 − f(x−2) = −f(x−2) + 1
h(x) = −2(x − 2) − 2 + 1 = −2x + 4 − 2 + 1 = −2x + 3, a ma być −2x + 7
20 paź 13:39
Jerzy:
h(x) = 1 − [2(x − 2) − 2] = 1 − (2x − 4 − 2) = 1 − 2x + 6 = −2x + 7
20 paź 13:55