w rownoleglowboku ABCD punkt M jest środkiem boku AB, a punkt K jest środkiem bo
ala.p.: w rownoleglowboku ABCD punkt M jest środkiem boku AB, a punkt K jest środkiem boku CD.
Udowodnij, że odcinki AK i MC dzielą przekątną BD na 3 rowne czesci
20 paź 12:46
a7:

odcinki DOi PB są równe gdyż trójkąty ADK I MBC są przystające (bok, kąt, bok)
20 paź 14:19
a7: niestety nie umiem dalej i nie wiem czy to jest dobrze, co powiedziałam do tej pory
20 paź 14:31
Eta:

1/ rysunek
2/ w każdym równoległoboku ΔABC i ADC są przystające (z cechy (bkb
3/ AK jest środkową ΔACD i DS też
środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
zatem |DE|=2x= |BF| i |ES|=x=|FS|
więc |EF|=2x=|DE|=|BF|
co daje tezę
20 paź 18:42
a7: tak, tak, już widzę, fajnie
21 paź 04:27