Rekurencje
adan96: Wyznacz wzór jawny na n−ty wyraz ciągu:
a1 = 2
an = n−1n − an−1
an−1 = n−2n−1 * an−2
an−2 = n−3n−2 * an−3
a3 = 3−13 * a2
a2 = 2−12 * 2
an = n−1n * n−2n−1 * n−3n−2 * ... * 3−13 * 2−12 * 2
dalej nie wiem jak to liczyć...
20 paź 12:20
Adamm:
tam jest − czy *
20 paź 12:29
adan96: Tam gdzie jest * to mnożenie, tam gdzie − to odejmowanie
20 paź 12:37
adan96: O sorry, an = n−1n * an−1
Tak powinno być, mój błąd
20 paź 12:38
Adamm:
| | n−1 | | n−2 | | 2−1 | | 2 | |
an = |
| * |
| *...* |
| *2 = |
| |
| | n | | n−1 | | 2 | | n | |
bo się skraca
20 paź 12:42
adan96: I to koniec?
2n to będzie wzór jawny?
20 paź 13:01
Adamm: tak
20 paź 15:52