Potęga potęgi?
Ania01: f(x)=x2
g(x)=2x
g(f(x))=g(x2) = 2x2 ( ~ 2 do potęgi x2 ~ czy mogę to zapisać jako 2(2x) ? Wydaje mi się,
że nie.)
g(g(x))=g(2x)= 22x (~ 2 do potęgi 2x~ i tutaj to samo pytanie co wyżej)
Wydaje mi się, że nie, ponieważ jeśli wstawię np. x=3, to wychodzą inne wyniki.
20 paź 11:12
Krzysiek60: A wiesz co zrobilas ?
Sprawdzilas najpierw czy mozesz to zrobic ?
20 paź 11:14
Ania01: "To", czyli co?
20 paź 11:18
Krzysiek60: Zlozenie tych funkcji .
20 paź 11:19
Ania01: W poleceniu było zaznaczone, że można to zrobić, więc nie sprawdzałam.
20 paź 11:21
Ania01: Chodzi mi wyłącznie o zapis ostatecznej postaci.
20 paź 11:22
Krzysiek60: pierwszy
g(f(x))= 2x2
20 paź 11:26
Ania01: Okej, super, czyli tak, jak myślałam. A drugi? Bo mi wydaje się, że nie może to mieć postaci
2(2x) (2 do potęgi 2x).
20 paź 11:28
Ania01: Tylko 2 do potęgi 2x.
20 paź 11:29
Krzysiek60: tak bym zapisal
2
2x
Zobacz tutaj wpisz a otrzymasz jak wpisywac takie potegi dwucyfrowe czy dwie litery (masz
przed oczami czy oczyma (sam nie wiem
20 paź 11:33
Krzysiek60: 22x tak ma byc .
20 paź 11:34
Ania01: Ale spójrz. Gdybyśmy wzięli g(23) = g(8) = 28.
A z Twoje zapisu wyszłoby 26.
20 paź 11:34
Krzysiek60: Poprawilem
20 paź 11:36
Ania01: Już widzę, musiałam odświeżyć.

Hm, w takim razie muszę podpytać jeszcze profesora. Możliwe,
że na lekcji nie wychwycił błędu. Mógłbyś jeszcze zerknąć na mój drugi post?
20 paź 11:38
Ania01: I oczywiście bardzo Ci dziękuję!
20 paź 11:38
Jerzy:
g(g(x)) = 22x
20 paź 11:57