Dzielenie wielomianów
Krychu330: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu i objaśnienie.
(x5+x4+3x3+8x2+15) : (x2+3)
20 paź 10:08
20 paź 10:32
iteRacj@: metoda grupowania
(x5+x4+3x3+8x2+15) : (x2+3)=
(x5+3x3+x4+3x2+3x2+3*5) : (x2+3)=
((x5+3x3)+(x4+3x2)+(3x2+3*5)) : (x2+3)=
(x3(x2+3)+x2(x2+3)+3(x2+3)) : (x2+3)=
((x3+x2+3)(x2+3)) : (x2+3)= ...
20 paź 10:38
Krzysiek60: dzien dobry

Jednak ja szybciej bym sobie podzielil
Ten twoj sposob jest dobry ale powiedzmy dla wybitnych
20 paź 10:48
iteRacj@: Dzień dobry!
Gdyby ten sposób nie był prosty, to bym się go nie nauczyła.
Jest bardzo prosty:
dzielę przez x2+3
czyli 1*x2+3*x0
różnica 2=2−0
iloraz 3=3:1
i tak grupuję składniki wielomianu
a*xb+3a*xb−2
20 paź 11:01
iteRacj@:
czyli stopień drugiego składnika musi być o dwa mniejszy niż pierwszego i ma go być
trzykrotnie więcej
20 paź 11:06
jc: A jakby to wyglądało w przypadku dzielenia x5 przez x2+3x+5?
20 paź 11:13
iteRacj@: takich nie wykonuję, tylko te najprostsze, najchętniej bez reszty
20 paź 11:20
iteRacj@: tylko szkoła średnia, profil podstawowy
20 paź 11:21
Mila:
(x5+x4+3x3+8x2+15) : (x2+3)=x3+x2+5
−(x5+3x3)
=========
x4+8x2
−( x4+3x2)
=========
5x2+15
−(5x2+ 15)
=========
0
⇔
(x5+x4+3x3+8x2+15) =(x2+3)*(x3+x2+5)
20 paź 19:55
iteRacj@: poprawiam mój błąd rachunkowy
(x5+3x3+x4+3x2+5x2+3*5) : (x2+3)=
((x5+3x3)+(x4+3x2)+(5x2+3*5)) : (x2+3)=
(x3(x2+3)+x2(x2+3)+5(x2+3)) : (x2+3)=
((x3+x2+5)(x2+3)) : (x2+3)
20 paź 22:27