kilkanaście ćwiczeń z NWD, NWW itp.
Tadeusz$oplica: ♦z. 1: oblicz NWD(a,b) oraz NWW(a,b), jeśli
a) a=220 b=165 b) a=360 b=132 c) 360, 504
♦z.2: Suma dwu liczb ℕ+(*) wynosi 168, a NWD=24. Znajdź te liczby.
♦z.3: Iloczyn dwu liczb ℕ+ wynosi 6174, a NWD=21. Znajdź te liczby.
♦z.4: NWD dwu liczb ℕ+ jest równy 24, a NWW=2496. Znajdź te liczby.
♦z.5: Pewna liczba ℕ, mniejsza od 2000, ma tę własność, że gdy od niej odejmiemy 120, to wynik
będzie podzielny przez 24, gdy zaś od niej odejmiemy 92, to wynik będzie podzielny przez 46.
Znajdź tę liczbę.
♦z.6: Znajdź liczbę ℕ, mniejszą od 1000, która przy dzieleniu przez 10 daje resztę 9, przy
dzieleniu przez 15 resztę 14, a przy dzieleniu przez 21 resztę 20.
♦z.7: Ile może wynosić NWD(n, n2+4)? Od czego to zależy?
♦z.8: Ile może wynosić NWD(n3+2, n−1)? Od czego to zależy?
♦z.9: Liczby ℂ+(**) a, b, c spełniają warunki: NWD(a,b,c)=1 oraz b2 = bc. Wykaż, że a+2b+c
jest kwadratem liczby ℂ.
♦z.10: Uzasadnij, że dla dowolnych liczb ℕ b>a zachodzi równość NWD(a,b) = NWD(a, b−a).
♦z.11: Każde dwie spośród 3 ℂ+ a, b, c są różne. Ponadto, liczby te spełniają zależności
NWD(a,b)=1 oraz NWD(a,c) = 1. Wynika z tego, że:
a) NWD(b,c)=1 b) NWD(a, b+c)=1 c) NWD(a, bc)=1.
♦z.12: Znajdź 2 różne liczby ℕ, dla których:
a) jeśli każdą z nich zmniejszy o 2, to ich NWD także zmniejszy się o 2
b) jeśli każdą z nich zwiększy o 2, to ich NWD także zwiększy się o 2
c) ich suma jest najmniejsza możliwa.
♦z.13: Sprawdź, czy istnieją 3 kolejne liczby ℕ x, y, z, dla których trzema kolejnymi liczbami
naturalnymi są:
a) NWD(x,y), NWD(x,z), NWD(y,z)
b) NWW(x,y), NWW(x,z), NWW(y,z)
♦z.14: Liczba uczniów pewnej szkoły jest zawarta pomiędzy 500 i 1000. Kiedy grupujemy ich po 18
lub po 20 lub po 24, pozostaje za każdym razem 9 uczniów. Jaka jest liczba uczniów tej szkoły?
♦z.15: NWD dwu liczb jest równy 15, a NWW tych liczb jest 315. Podaj te liczby.
♦z.16: Znajdź 2 liczby ℕ+ , których suma wynosi 750, zaś wynik dzielenia ich NWW przez NWD
wynosi 1196.
♦z.17: Znajdź liczbę ℕ, mniejszą od 1000, która przy dzieleniu przez 2 daje resztę 1, przez 3
resztę 2, przez 4 resztę 3, przez 5 resztę 4, przez 6 resztę 5, przez 7 resztę 6, przez 8
resztę 7.
♦z.18: NWD dwu liczb ℕ wynosi 512, a NWW wynosi (2/3 NWD)*(x2+2y=3x+4y). Podaj masę Słońca.
(*) liczba naturalna. Z plusem − naturalna dodatnia.
(**) liczba całkowita. Z plusem − całkowita dodatnia.
19 paź 22:31
Eta:
Ślicznie przekopiowane

Takiego postu ................ dawno nie było
19 paź 22:36
PW: Toteż i odpowiedź będzie taka jakiej dawno nie było.
19 paź 23:08
Adamm:
1.
a)
220 = 22*5*11
165 = 5*3*11
NWD = 55
NWW = 22*5*11*3 = 660
b)
360 = 23*32*5
132 = 22*3*11
NWD = 12
NWW = 23*32*5*11 = 3960
c)
504 = 23*32*7
NWD = 23*32 = 72
NWW = 23*32*7*5 = 2520
2.
a+b = 168
NWD(a, b) = 24
a/24+b/24 = 7
a/24 = 1 lub a/24 = 2 lub a/24 = 3
(24, 144), (48, 120), (72, 96)
3.
ab = 6174
NWD(a, b) = 21
(a/21)(b/21) = 14
a/21 = 1 lub a/21 = 2
(21, 294), (42, 147)
4.
NWD(a, b) = 24 = 23*3
NWW(a, b) = 2496 = 26*3*13
(24, 2496), (48, 1248), (96, 624), (192, 312),
5.
a<2000
24|(a−120), 46|(a−92)
24|a, 46|a
NWW(24, 46)|a
552|a
a = 0 lub a = 552 lub a = 1104 lub a = 1656
6.
a<1000
10|(a−9), 15|(a−14), 21|(a−20)
10, 15, 21|(a+1)
NWW(10, 15, 21)|(a+1)
210|(a+1)
a = 209 lub a = 419 lub a = 629 lub a = 839
7.
NWD(n, n2+4) = NWD(n, 4) = 4 lub 2 lub 1
jeśli 4|n, to 4
jeśli nie 4|n, ale 2|n, to 2
w przeciwnym wypadku 1
8.
NWD(n3+2, n−1) = NWD(n2+2, n−1) = NWD(n+2, n−1) = NWD(3, n−1) = 3 lub 1
jeśli 3|(n−1), to 3
w przeciwnym wypadku 1
9.
NWD(a, b, c) = 1
b2 = bc ⇒ b = c ⇒ b = c = 1
a+2b+c = a+3
źle przepisane
10.
jeśli d|a i d|b, to d|a i d|(b−a)
odwrotnie
jeśli d|a i d|(b−a), to d|a i d|b
skąd
NWD(a, b) = NWD(a, b−a)
11.
a) nie, przykład: a=1, b=2, c=4
b) nie, przykład: a=5, b=2, c=3
c) tak, jeśli p jest pierwsze, i p|a oraz p|bc, to p|b lub p|c, skąd p = 1
więc NWD(a, bc) = 1
12.
a)
NWD(a, b) = NWD(a−2, b−2) + 2
a = b = 4
b)
NWD(a, b) = NWD(a+2, b+2) − 2
a = b = 2
c)
a=0, b=1
13.
a)
x, x+1, x+2
NWD(x, x+1) = 1, NWD(x+1, x+2) = 1
nie istnieją
b)
NWW(x, x+1) = x2+x, NWW(x+1, x+2) = x2+3x+2
x2+3x+2 − (x2+x) = 2x+2
musi być x=0, ale wtedy NWW(x, x+2) = 0
nie istnieją
14.
500≤a≤1000
18|(a−9)
20|(a−9)
24|(a−9)
NWW(18, 20, 24)|(a−9)
360|(a−9)
a = 729
15.
NWD(a, b) = 15 = 3*5
NWW(a, b) = 315 = 32*5*7
a = 15 lub a = 45
(15, 315), (45, 105)
16.
a+b = 750 = 2*3*53
NWD(a, b)|(NWW(a, b)−1196) ⇔ NWD(a, b)|1196
a = 2, b = 748
17.
n<1000
2|(n−1), 3|(n−2), 4|(n−3), ..., 8|(n−7)
2|(n+1), 3|(n+1), ..., 8|(n+1)
NWW(2, 3, ..., 8)|(n+1)
840|(n+1)
n = 839
18.
1,9884*1030 kg
19 paź 23:48
Tadeusz$oplica: @Eta przekopiowane ręcznie z kartki z lekcji
20 paź 07:40