Funkcja liniowa
ventan: Hej − mam problem z zadankiem, pomożecie proszę?
Dane są funkcje:
f(x)= x−1 dla x > 2 ; 1 dla x ≤ 2
g(x)=−f(−x)
oblicz a=g(−√5) * g(−√3) g(−√2). Zakoduj cyfry: setek dziesiątek i jedności liczby |100a|
19 paź 22:13
Blee:
h(x) = f(−x) = (−x)−1 = −x − 1
g(x) = −h(x) = −(−x−1) = x+1
teraz sobie poradzisz
19 paź 22:20
ventan: Znaczy do tego to już dodarłem − nie mam bardziej pojęcia jak obliczyć to a
19 paź 22:26
ventan: O ile się nie mylę to wyszło
g(x) −1 x≥−2 ; x+1 x< −2
19 paź 22:31
Blee:
(1−√5)(1−√3)*(1−√2) = (1 − √3 − √5 + √15)(1−√2) = 1 − √3 − √5 + √15 − √2
+ √6 + √10 − √30
Jako, że masz policzyć |100a| i zakodować liczbę jedności i dziesiątek −−− czyli obchodzą
Ciebie tylko liczby do trzech miejsc po przecinku
Bierzesz kalkulator do łapy i wypisujesz
19 paź 22:32