wielokąt
wielokącik:

Na poniższym rysunku czworokąt ABCD jest kwadratem. Oblicz miarę kąta α
19 paź 21:34
wielokącik:

i tu jest podpunkt b)
Proszę bardzo o pomoc
19 paź 21:36
Mila:
a)
|DE|
2=104
|DE|=2
√26
| 10 | | 5 | |
sin(180−α)= |
| = |
| |
| 2√26 | | √26 | |
180−α≈78.7
o
α≈101.3
o
========
19 paź 21:56
Mila:
b)
|AE|=10
|DE|
2=12
2+10
2=244
|DE|=2
√61
| 12 | | 6 | |
cos(90−α)= |
| = |
| ⇔ |
| 2√61 | | √61 | |
| 6 | |
sinα= |
| oblicz przybliżoną wartość sinusa i odczytaj kąt w tablicach. |
| √61 | |
α≈50
o
====
19 paź 22:03
jc: Kto dzisiaj ma tablice?
19 paź 22:12
Mila:
Na maturze są .
19 paź 22:39
Eta:

a) tgβ=10/2=5 ⇒ β≈79
o ( odczytane z tablic)
to α= 180
o−β= 101
o
b) α −−kąty naprzemianległe
tgα=12/10 =1,2 ⇒ α≈50
o ( odczytane z tablic
20 paź 01:08