Liczby zespolone
Omikron:
W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie Re( z(1+i) ) + zz* = 0
Podstawiając z = a + bi dochodzę do równania a − b + a2 + b2 = 0, co sugerowałoby, że
rozwiązaniem równania jest każda liczba leżąca na okręgu. Wolfram natomiast podaje dwa
konkretne rozwiązania. Prosiłbym o pomoc.
19 paź 21:28
jc: Dobrze masz.
(1+i)(a+bi)= (a−b)+(a+b)i
(a+1/2)2 + (b−1/2)2 = 1/2
19 paź 22:00
Omikron: Dziękuję, myślałem, że czegoś nie wziąłem pod uwagę.
19 paź 22:11
UczącySię: A ja miałbym pytanie. Ponieważ dopiero zaczynam liczby zespolone i chcę się o nich jak
najwięcej dowiedzieć, w sensie jak je liczyć. Liczenie pierwszego składnika sumy rozumiem. Ale
co się dzieje w drugim ?
20 paź 01:19
Krzysiek60: Masz tak
z+z*= 2a
z*z*= |z|2
gdzie |z|= √a2+b2 i z= a+bi
20 paź 09:26
Krzysiek60: z=a+bi
z*= a−bi
z*z*=(a+bi)(a−bi)= a2+b2=|z|2
20 paź 09:33
UczącySię: Dziękuję bardzo!
20 paź 20:34