monotnicznosc ciagu
erger: zbadać, czy ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca
b
n = 3
n + (−2)
n
zrobiłam:
b
(n+1) − b
n = 2*3
n − 3(−2)
n
co dalej?
19 paź 20:52
Adamm:
bn+2−bn+1 = 6bn > 0
funkcja jest rosnąca
19 paź 20:54
erger: dziekuję!
a tutaj?
cn = n2 / 2n
c(n+1) /cn = 2n2 / n2 +2n +1
ZGADUJE ze jest to mniejsze od 1 (nie jestem pewna)
licze delte i wychodzi mi zbiór od (1− √2, 1+ √2 )
co dalej? jakie wyciagnac z tego wnioski?
19 paź 21:09
jc: A o nawiasach słyszałeś?
cn+1/cn=2n2/(n+1)2.
U Ciebie jest ... = 2+2n+1.
19 paź 21:31
erger: @jc przepraszam, ale dalej nie rozumiem, mógłbyś to trochę rozjaśnić?
20 paź 13:42