Macierze
Kptadrian: Hejka, dlaczego z tego wychodzi X+I?
(XT+I2)T
19 paź 19:53
Benny: (A+B)T=AT+BT
I2=I
19 paź 19:55
Kptadrian: Dziękuje
19 paź 19:59
the foxi:
(A+B)T=AT+BT
(XT)T=X
(I2)T=IT=I
Zatem (XT+I2)T=X+I
19 paź 19:59
Kptadrian: Dzięki, mam jeszcze pytanko z innej beczki
(A*B)T=BT*AT
Rozumiem, że taka kolejność jest tutaj obowiązkowa?
I dlaczego (I2)T=IT?
19 paź 20:36
iteRacj@:
dodawanie macierzy ma własność przemienności A+B=B+A
iloczyn tej własności nie ma A*B≠B*A
I2=I ⇒ (I2)T=IT
19 paź 20:59
kptadrian: Ahhhhh, dzięki
19 paź 21:40