ciąg ograniczony
xxe: Witam,
Prosze o pomoc w zadaniu
Mam odpowiedziec, czy ciag jest ograniczony (z góry/z dołu)
an = 1/(4+1) + 1(42 +2) + 1/(43 +3) + ...+ 1/(4n +n)
Ciąg jest ograniczony z dołu przez 1/5, ponieważ a1=1/5
natomiast co z ograniczeniem tego ciągu z góry? W odpowiedziach jest podana 1/5, ale nie mam
pojęcia skąd sie to bierze.
19 paź 19:01
jc:
an < 1/4 + 1/42 + ... + 1/4n < 1/4 + 1/42 + 1/43 + ... = 1/3
19 paź 19:20
xxe: czy to jest z twierdzenia o trzech ciągach?
czy mógłbyś to bardziej rozwinąć? nadal nie rozumiem
19 paź 19:26
PW: Nie, twierdzenie o trzech ciągach służy do wyznaczania graniecy (ciąg o wyrazach większych od
wyrazów jednego i i mniejszych od wyrazów drugiego ma tę samą granicę co tamte dwa 9jeśli mają
rzeczywiście jednakowe granice).
Tu mamy do czynienia ze sztuką szacowania − chcemy wyrazy a
n oszacować przez jakąś liczbę.
Zauważamy, że a
n jest sumą dodatnich składników, z których każdy ma w mianowniku dwa
składniki dodatnie. Pominięcie jednego z tych składników oznacza, że ułamek staje się większy.
Dlatego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an < |
| + |
| + ... + |
| |
| | 4 | | 42 | | 4n | |
Suma po prawej stronie jest sumą częściową ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich, więc a
n
| | 1 | |
jest mniejszy od całej sumy tego szerregu, która jak wiadomo ze szkoły jest równa |
| . |
| | 3 | |
Przy tablicy tłumaczy się to dość skutecznie stukając tu i ówdzie kredą. Zapisanie słowami tego
rozumowania jest trochę trudniejsze, musisz przyznać.
19 paź 20:11
xxe: teraz rozumiem! dziękuję bardzo
19 paź 20:34