Inna forma zapisu
guntah: Witam, intryguje mnie pewna sprawa, czy mogą obciąć punkty jeśli np. nie skorzystałem z wzoru
na sinus podwojonego kąta tam gdzie można było go wykorzystać?
Mam odpowiedź identyczną, lecz nie korzystałem z tego więc trochę gorzej to wygląda.
Jednak chyba nie powinno być problemu no nie? Wszakże jedno równe jest drugiemu.
19 paź 19:00
PW:
Podaj treść zadania, trudno ustosunkować się do takich opowieści.
Ocenia się poprawność rozumowania, nie zastosowanie tego czy innego wzoru.
19 paź 19:15
PW:
Podaj treść zadania, trudno ustosunkować się do takich opowieści.
Ocenia się poprawność rozumowania, nie zastosowanie tego czy innego wzoru.
19 paź 19:15
PW: Znowu "komputer zastanawia się zbyt długo" i nie sygnalizuje wysłania odpowiedzi.
19 paź 19:17
guntah: @PW Oblicz objętość stożka wpisanego w kulę o promieniu R , wiedząc, że kąt rozwarcia stożka ma
miarę 2α
19 paź 19:23
PW: Nie będę rozwiązywał. W tym zadaniu nie ma potrzeby stosowania wzoru sin2α=2sinαcosα.
Z twierdzenia sinusów
gdzie r oznacza promień podstawy stożka, zatem r mamy wyliczone za pomocą danych R oraz
sin(2α).
Mając r wyliczymy h (wysokość stożka) jako funkcję kąta α.
Podstawić do wzoru na objętość stożka. A to, czy w końcowej postaci coś się skróci, czy nie −
ma znaczenie drugorzędne.
| | 7 | |
Niektórzy np. zostawiają |
| , inni "skracają" do postaci √7. Nie ma co dyskutować − |
| | √7 | |
obie wersje sa poprawne: Tego typu wątpliwości masz?
19 paź 19:54
guntah: Między innymi, a ja właśnie słyszałem że trzeba, usuwać niewymierność. Ja to zadanie liczyłem z
herona a potem z innego wzoru na pole trójkąta żeby otrzymać r, chyba nawet tak wlasnie tam to
rozwiazali i wlasnie nie uzylem wzoru na sinus podwójnego kąta.
19 paź 20:50
guntah: | | n | |
Chociaż wsm nie wiem czy by sie przyczepili takiego przykladu jak podales |
| |
| | √n | |
19 paź 20:52
guntah: @PW sorry chodziło mi o to zadanie:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt ABC , w którym |AB | = 4, |BC | = 6, |CA | = 8 .
Wszystkie ściany boczne tworzą z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni . Oblicz objętość
ostrosłupa.
Dopiero sie skapnąłem że podesłałem ci złe
19 paź 21:01
guntah: ale jednak chyba na jedno wychodzi
19 paź 21:02
Eta:

O licha Heron? ( ale możesz : "jechać z Warszawy do Londynu przez Krym"
H=x+R
r=R*sin(2α) i x= R*cos(2α) to H= R(1+cos2α)
| | 1 | |
V= |
| πR3*sin2α*(1+cos2α) −−− można zostawić taką postać (bo dany jest kąt 2α w treści |
| | 3 | |
======================
żadnych punktów nie stracisz !
lub sprowadzić do postaci zwanej kiedyś
logarytmiczną ( jak nie było kalkulatorów
i podstawić za : 1+cos2α= 2cos
2α i sin2α= 2sinα*cosα
==================
19 paź 21:14
PW: Pięknie,
Eta, tyle że "chodziło mu o inne zadanie".
Dla przyzwoitości poprawiam, że w moim szkicu rozwiązania zżarłem dwójkę w twierdzeniu sinusów:
powinno być
19 paź 22:28
guntah: Haha, wybaczcie, no tutaj heron nie ma sensu
20 paź 09:34