matematykaszkolna.pl
Inna forma zapisu guntah: Witam, intryguje mnie pewna sprawa, czy mogą obciąć punkty jeśli np. nie skorzystałem z wzoru na sinus podwojonego kąta tam gdzie można było go wykorzystać? Mam odpowiedź identyczną, lecz nie korzystałem z tego więc trochę gorzej to wygląda. Jednak chyba nie powinno być problemu no nie? Wszakże jedno równe jest drugiemu.
19 paź 19:00
PW: Podaj treść zadania, trudno ustosunkować się do takich opowieści. Ocenia się poprawność rozumowania, nie zastosowanie tego czy innego wzoru.
19 paź 19:15
PW: Podaj treść zadania, trudno ustosunkować się do takich opowieści. Ocenia się poprawność rozumowania, nie zastosowanie tego czy innego wzoru.
19 paź 19:15
PW: Znowu "komputer zastanawia się zbyt długo" i nie sygnalizuje wysłania odpowiedzi.
19 paź 19:17
guntah: @PW Oblicz objętość stożka wpisanego w kulę o promieniu R , wiedząc, że kąt rozwarcia stożka ma miarę 2α
19 paź 19:23
PW: Nie będę rozwiązywał. W tym zadaniu nie ma potrzeby stosowania wzoru sin2α=2sinαcosα. Z twierdzenia sinusów
 2r 

=R,
 sin2α 
gdzie r oznacza promień podstawy stożka, zatem r mamy wyliczone za pomocą danych R oraz sin(2α). Mając r wyliczymy h (wysokość stożka) jako funkcję kąta α. Podstawić do wzoru na objętość stożka. A to, czy w końcowej postaci coś się skróci, czy nie − ma znaczenie drugorzędne.
 7 
Niektórzy np. zostawiają

, inni "skracają" do postaci 7. Nie ma co dyskutować −
 7 
obie wersje sa poprawne: Tego typu wątpliwości masz?
19 paź 19:54
guntah: Między innymi, a ja właśnie słyszałem że trzeba, usuwać niewymierność. Ja to zadanie liczyłem z herona a potem z innego wzoru na pole trójkąta żeby otrzymać r, chyba nawet tak wlasnie tam to rozwiazali i wlasnie nie uzylem wzoru na sinus podwójnego kąta.
19 paź 20:50
guntah:
 n 
Chociaż wsm nie wiem czy by sie przyczepili takiego przykladu jak podales

n 
19 paź 20:52
guntah: @PW sorry chodziło mi o to zadanie: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt ABC , w którym |AB | = 4, |BC | = 6, |CA | = 8 . Wszystkie ściany boczne tworzą z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni . Oblicz objętość ostrosłupa. Dopiero sie skapnąłem że podesłałem ci złe
19 paź 21:01
guntah: ale jednak chyba na jedno wychodzi
19 paź 21:02
Eta: rysunek O licha Heron? ( ale możesz : "jechać z Warszawy do Londynu przez Krym" H=x+R r=R*sin(2α) i x= R*cos(2α) to H= R(1+cos2α)
 1 
V=

πR2*H
 3 
 1 
V=

πR3*sin2α*(1+cos2α) −−− można zostawić taką postać (bo dany jest kąt 2α w treści
 3 
====================== żadnych punktów nie stracisz ! lub sprowadzić do postaci zwanej kiedyś logarytmiczną ( jak nie było kalkulatorów i podstawić za : 1+cos2α= 2cos2α i sin2α= 2sinα*cosα
 4 
V=

πR3sinα*cos3α
 3 
==================
19 paź 21:14
PW: Pięknie, Eta, tyle że "chodziło mu o inne zadanie". Dla przyzwoitości poprawiam, że w moim szkicu rozwiązania zżarłem dwójkę w twierdzeniu sinusów: powinno być
 2r 

= 2R.
 sin(2α) 
19 paź 22:28
guntah: Haha, wybaczcie, no tutaj heron nie ma sensu
20 paź 09:34