funkcje
Krzysiek60 : Zbadaj parzystaosc i nieparzystosc funkcji w swojej dziedzinie
mamy tak f(−x)= f(x) − parzysta
f(−x)=−f(x) −− nieparzysta
| | |−x| | | |x| | |
f(−x)= |
| = |
| = −f(x) wyszlo mi ze nieparzysta |
| | −x | | −x | |
b)
f(x)=
√x
f(−x)=
√−x= −
√x nieparzysta
A tutaj mi pisze Nie jest parzysta . Nie jest nieparzysta .Dlaczego ? Bo wykres jej nie jest
odbity ani wobec osi Y ani punktu (0,0) ?
c) f(x)= x*|x|
f(−x)= −x*|−x|= −x*|x|= −f(x) nieparzysta
taka na koniec skladana
=0 dla x=0
ta funkcja bedzie nieparzysta
19 paź 17:11
Jerzy:
Cześć

b) ustal dziedzinę.
19 paź 17:15
Jerzy:
Ostatnia nie ma miejsc zerowych !
19 paź 17:18
Krzysiek60 : Dobry wieczor

D
f=<0
∞) wiec ta funkcja nie moze przyjmowac wartosci ujemnych ? O to chodzi ?
19 paź 17:19
Krzysiek60 : Dla ostatniej mam odp −nieparzysta
19 paź 17:21
Jerzy:
No oczywiście.
19 paź 17:21
Jerzy:
Bo jest nieparzysta. ale nie ma miejsc zerowych.
19 paź 17:25
Krzysiek60 : Dziekuje Ci
19 paź 17:29