Wykresy funkcji cosinus.
Dawid: y=3|cos(2(x−π/4)|
y=2|cos1/2(x+π/4)|
Czy mógłby mi ktoś narysować te dwa wykresy? Bardzo bym o to prosił.
19 paź 15:59
Blee:
A jeżeli napiszę Ci w jaki sposób to narysować to sam narysujesz
19 paź 16:05
Dawid: Tak, proszę o jakąkolwiek pomoc. W szczególności nie potrafię tej trójki czy dwójki przed
wartością bezwzględną uwzględnić w zadaniu
19 paź 16:09
Blee:
Pierwsza funkcja
1) rysujesz y = cosx
2) przesuwasz 'w prawo' o π/4 i otrzymujesz y=cos(x−π/4)
3) 'zagęszczasz' wykres o dwa* (wyjaśnienie poniżej) i otrzymuejsz y = cos(2(x − π/4))
4) odbijasz ujemną część wykresu i otrzymujesz y = |cos(2(x − π/4))|
5) 'rozciągasz wszystko w górę' 3 krotnie (analogiczne wytłumaczenie poniżej) i otrzymuejsz y =
3|cos(2(x − π/4))|
* 'zagęszczanie' polega na tym, że wartość funkcji w x=0 pozostaje taka sama ... wartość
funkcji dla x=π/2 jest taka jak wcześniej dla x=π ... analogicznie x= −π/2 ma teraz taką
wartość jak wcześniej miał x= −π (i analogicznie x=π ma wartość x=2π dla poprzedniego kroku)
19 paź 16:14
Dawid: Dziękuję za pomoc, już rozumiem
19 paź 16:29