Ciągi
Janek: Rozwiąż nierówność 1+log2(sin2x)+log22(sin2x)+...< 0,(6) w zbiorze <0;2π>, gdzie lewa
strona nierówności jest szeregiem geomrtrycznym zbieżnym.
Znam założenia: q=log2(sin2x), |q|<1 i korzystamy ze wzoru na sumę, problem w tym, że nie
wychodzą mi obliczenia.
Z góry dziękuję
19 paź 10:24
xyza:
jakie obliczenia Ci nie wychodza?
dziedzinowe czy ta suma?
przede wszystkim sin(2x) > 0
t = 2x , sint > 0 −−> t ∊ (0 + 2kπ, π+2kπ) −−> 2x ∊ (0 + 2kπ, π+2kπ) −−−> x ∊ (0 + kπ,
| | π | | 3 | |
skoro rozpatrujemy zbior <0;2π> to mamy x ∊ (0; |
| ) U (π; |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
|q| < 1 −−−> −1 < log
2(sin2x) < 1 <−− to rozwiazales?
19 paź 10:38
Blee:
po pierwsze:
sin(2x) > 0 −> 2x ∊ (0;π) u (2π; 3π) −> x ∊ (0 ; π/2) u (π; 3π/2)
| | a1 | | 1 | |
S = |
| = |
| |
| | 1−q | | 1 − log2(sin(2x)) | |
| 1 | | 2 | |
| < |
| |
| 1 − log2(sin(2x)) | | 3 | |
3 < 2 − 2log
2(sin(2x))
1/2 < −log
2(sin(2x))
−1/2 > log
2(sin(2x))
2
−1/2 > sin(2x)
dokończ samemu
PS. wiesz dlaczego można przemnożyć obustronnie przez: 1 − log
2(sin(2x))
19 paź 10:42
Janek: Dlatego, że log2(sin2x) ma być ułamkiem, więc ta różnica będzie na pewno dodatnia?
Właśnie rozwiązuję, zaraz odezwę się czy wszystko wyszło i czy rozumiem
19 paź 10:57
Blee:
wiemy więcej −−−> log2(sin(2x)) ≤ 0 (bo sin(2x) ≤ 1)
19 paź 11:05
Janek: Wciąż wychodzą mi inne wyniki. Miałby ktoś czas, żeby to policzyć?
19 paź 11:37
Blee:
to pokaż jak liczysz
19 paź 11:42
Janek: W założeniu z |q|<1 wychodzi mi przedział (π/8, 3π/8) i (9π/8, 11π/8)
19 paź 11:46
Janek: Nie, jednak nie. Pomyliłem. To jest wynik dla sin(2x) < √2/2 : od 0 do π/8, od 3π/8 do 9π/8 i
od 11π/8 do 2π
19 paź 11:50
19 paź 18:17